Ga naar de inhoud

De Achterhoekse woningcorporaties voeren per januari 2025 een wijziging door in het toewijzingsbeleid voor sociale huurwoningen: een limiet van drie reacties per woningzoekende. Deze maximalisatie van 3 reacties per woningzoekende is bedoeld om het proces eerlijker en efficiënter te maken.

Vanaf 2 januari 2025 kunt u op maximaal drie advertenties tegelijkertijd reageren

Vanaf januari 2025 kunnen woningzoekenden in de Achterhoek op maximaal drie advertenties tegelijk reageren. Dit is een bewuste keuze om het aantal woningweigeringen terug te dringen en het proces soepeler te laten verlopen. Dit betekent minder afwijzingen en een snellere doorstroom, wat fijn is juist in deze tijd van krapte op de woningmarkt. Deze wijziging komt zowel woningzoekenden, als de huidige bewoners ten goede.

Meer flexibiliteit voor maatwerk: corporaties kunnen beter inspelen op lokale behoeften

Naast een maximalisering van het aantal reactie voeren we als Achterhoekse corporaties meer flexibiliteit in voor onszelf. Waar eerder alle corporaties in de regio zich strikt hielden aan uniforme toewijzingsregels, wordt het nu mogelijk om incidenteel af te wijken wanneer de situatie daarom vraagt. Dit maatwerk stelt ons in staat om beter in te spelen op specifieke lokale behoeften en omstandigheden, waar woningzoekenden in de Achterhoek de vruchten van plukken. Om zoveel mogelijk uniformiteit in regels te blijven waarborgen, gebeurt dit incidenteel en in goed overleg tussen de Achterhoekse woningcorporaties.

Sinds 2023 meer keuzevrijheid voor woningzoekenden met urgentie

Naast deze twee wijzigingen per 2025, laat de evaluatie van het woonruimteverdeelsysteem vooral zien dat het in 2023 gelanceerde systeem met uniformere beleidsregels voor woonruimteverdeling in de Achterhoek doet wat het belooft: het is eenvoudig, duidelijk en biedt keuzevrijheid. Dat is bijvoorbeeld terug te zien bij woningzoekenden met urgentie. Deze groep kan sinds 2023 zelf reageren op het beschikbare woningaanbod. Uit de evaluatie blijkt dat zij binnen enkele maanden en binnen de geldigheidsduur van de afgegeven urgentieverklaring, een passend huis vinden. Dit sluit aan bij de uitgangspunt ‘keuzevrijheid’ van ThuisindeAchterhoek

Meer mogelijkheden voor 65-plussers en lokale doorstroming bevorderd

De vraag naar woningen voor senioren is groter dan het aanbod. Daarom hebben de Achterhoekse corporaties in 2023, voor het woningaanbod dat gelabeld is als ‘seniorenwoning’, de leeftijd van de voorrangsregeling voor senioren verhoogd van 55 naar 65-plussers. Dit werpt vruchten af. We zien dat 65-plussers sindsdien een grotere kans op een woning hebben dan de leeftijdsgroep daaronder, wat ook de bedoeling was van het aangepast beleid. Deze 65-plussers laten weer een andere woning achter voor andere doelgroepen, wat de doorstroming op de woningmarkt stimuleert. Een andere regeling dat zorgt voor meer doorstroming in de regio is dat 5% van de vrijgekomen woningen wordt verhuurd met lokale voorrang. Dit beleid versterkt niet alleen de sociale cohesie in kleine kernen, maar geeft lokale jongeren een eerlijke kans op een woning in hun eigen buurt.

Verbeterd toewijzingsbeleid in 2025

De Achterhoekse corporaties hebben met het gelanceerde nieuwe systeem voor het verdelen van sociale huurwoningen in 2023 een systeem neergezet dat aansluit bij de waarden keuzevrijheid, rechtvaardigheid en transparantie. Per 2025 zetten de Achterhoekse corporaties Wonion, ProWonen, Sité Woondiensten en per 2025 ook Plavei hun manier van woonruimteverdeling verder voort en voeren zij twee aanpassingen - het maximaal op drie woningen tegelijk kunnen reageren door woningzoekenden en flexibiliteit inbouwen voor lokaal maatwerk - door om verder te bouwen aan een eerlijk, transparant en toekomstbestendig woonruimteverdeelsysteem. Bij het doorvoeren van deze wijzigingen zijn ook de Achterhoekse huurdersverenigingen betrokken. Zij hebben advies uitgebracht en zien de maximalisatie van het aantal reacties als een passende maatregel, om zo de woningen in deze krapte op de woningmarkt, nog beter te verdelen.