Woningdelen
Prettig en betaalbaar wonen is belangrijk voor iedereen. Tegelijkertijd is de vraag naar woningen groot, ook onder jongeren. Wonion denkt daarom na over nieuwe manieren van wonen, zoals het ‘woningdelen’. Bij woningdelen woont u samen met een vriend(in) en deelt u ruimtes zoals de woonkamer, keuken, badkamer en tuin, terwijl ieder een eigen slaapkamer heeft.
We starten binnenkort met een pilot
Daarin bieden we één woning aan als deelwoning. Bent u tussen de 18 en 27 jaar en geïnteresseerd? In de Veelgestelde Vragen onderaan deze pagina leest u alles over wie in aanmerking komt en hoe u zich kunt inschrijven.
Veelgestelde vragen
Bij woningdelen woont u samen met één vriend(in), jullie delen samen de woonkamer, keuken, toilet, badkamer, zolder en tuin. Jullie hebben allebei een eigen slaapkamer.
De deelwoning wordt geadverteerd via Thuis in de Achterhoek en staat 1 week op de website. De toewijzing gaat via het aanbodmodel, degene met de langste inschrijftijd komt bovenaan.
Woningdelen is een pilot van Wonion. We bieden nu één woning op deze manier aan. Als dit een succes is kunnen er in de toekomst meer woningen als deelwoning worden verhuurd.
Mocht blijken dat er weinig interesse is in een deelwoning dan laten we het bij één woning.
Bent u tussen de 18 en 27 jaar en staat u als woningzoekende ingeschreven op Thuis in de Achterhoek? Dan kunt u reageren op een deelwoning.
Een deelwoning deelt u met maximaal één andere vriend(in) met wie u geen liefdesrelatie heeft. Jullie geven bij de inschrijving aan dat u samen een woning wil delen. De vriend(in) met wie u een woning deelt is ook tussen de 18 en 27 jaar.
Reageer op de advertentie van een deelwoning op Thuis in de Achterhoek. Bij uw inschrijving stuurt u een formulier in waarop u aangeeft met wie u samen wil wonen. Dit formulier is verplicht, zonder ingevuld formulier kunnen we uw inschrijving niet verwerken.
We vinden het belangrijk dat u samen goed voorbereid bent op het delen van een woning. Daarom is een intakegesprek onderdeel van de selectieprocedure.
Samen moeten jullie minimaal € 66.127 per jaar verdienen om in aanmerking te komen voor een deelwoning. Waarbij het laagste van de twee inkomens minimaal €28.375 per jaar is.
Op de website van de Belastingdienst wordt uitgelegd hoe u aan een inkomensverklaring komt.
Als u samen op één adres staat ingeschreven bent u volgens de belastingdienst ‘medebewoners’. Op de website van de Belastingdienst kunt u vinden wat dit betekent voor eventuele huurtoeslag.
Jullie huren de woning voor minimaal een jaar. Na het jaar mogen jullie de huur opzeggen als het toch niet bevalt. Natuurlijk mogen jullie er na het jaar ook gewoon nog blijven wonen.
Als uw huisgenoot gaat verhuizen mag u zelf aangeven met wie u wilt samenwonen. Uw nieuwe huisgenoot moet wel aan dezelfde voorwaarden voldoen zoals hierboven beschreven. U hebt één maand de tijd om een nieuwe medehuurder te vinden.
Lukt het u niet om een nieuwe huisgenoot te vinden? Dan helpen we u graag verder.
Naast de huur komen er ook andere kosten kijken bij het huren van een eigen woning. Hierbij moet u denken aan:
- Kosten voor energie en water;
- De Energie Prestatie Vergoeding (EPV) bij verduurzaamde woningen;
- Inboedelverzekering;
- Internet;
- Inrichting;
- Belastingen van de gemeente en het Waterschap.
Deze kosten kunnen jullie met elkaar delen, het is verstandig om daar onderling afspraken over te maken en deze op papier te zetten.