Ga naar de inhoud
Huuraanpassing 2025

Let op: op dit moment is nog onduidelijk of de huurverhoging per 1 juli 2025 doorgaat. 

Op 16 april werd bekend dat de regeringspartijen in de Voorjaarsnota hebben afgesproken om de huren in 2025 en 2026 te bevriezen. Dit voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Tweede én Eerste Kamer. Wat dit precies betekent voor uw huur, is op dit moment nog niet zeker. We houden de ontwikkelingen nauw in de gaten en houden u via deze pagina op de hoogte.

Net als voorgaande jaren ontvangen onze huurders vóór 1 mei een persoonlijk bericht over de huuraanpassing. Deze brieven zijn al verzonden en vallen vanaf dinsdag 22 april op de (digitale) mat.

Direct antwoord op uw vraag?

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de huuraanpassing. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Dat is nu nog niet duidelijk. Pas als er een definitief besluit is genomen over de wet wordt er duidelijk wat dit precies voor u betekent. Zodra er meer duidelijk is, informeren wij u opnieuw. Tot die tijd blijft het bij de informatie die u in de brief van ons heeft ontvangen.

De brieven met de voorgenomen huuraanpassing zijn al verstuurd en vallen vanaf dinsdag 22 april op de (digitale) mat. Zodra er meer duidelijk is informeren wij u opnieuw.

Nee, dat is op dit moment niet nodig. Wordt de wet aangenomen, dan voeren wij de huurverhoging niet door. U hoeft hier zelf niets voor te doen. U ontvangt dan vanzelf bericht van ons.

Pas als duidelijk is dat de huurverhoging definitief doorgaat, heeft bezwaar maken zin. De regels rondom bezwaar en de bezwaartermijn (tot en met 30 juni 2025) zijn op dit moment nog ongewijzigd. Mocht u nu al willen weten hoe het werkt. Kijk dan voor meer informatie op de website van de Huurcommissie.

Wij vinden het belangrijk dat u nu én in de toekomst prettig woont in een woning die comfortabel, duurzaam en betaalbaar is. Daarom investeren we in het onderhouden en verduurzamen van onze woningen en het bouwen van nieuwe woningen die passen bij de woonvraag van vandaag én morgen. Om dit te kunnen blijven doen is het nodig om de huurprijs aan te passen.

  • Sociale huurwoningen: 4,5% huurverhoging
  • Vrije sectorwoningen: 4,1% huurverhoging
  • Middenhuurwoningen: 4,1% huurverhoging

Voor woningen die plaatsmaken voor nieuwbouw of deel uitmaken van een ingrijpend renovatieproject zijn afzonderlijke afspraken gemaakt.

Voor huurcontracten gestart tussen 1 januari en 1 juli 2025 zijn afzonderlijke afspraken gemaakt.

Ja, deze vergoeding wordt bij een huurbevriezing wel aangepast. De Energieprestatievergoeding wordt elk jaar per 1 juli geïndexeerd. Voor dit jaar is de aanpassing door de overheid vastgesteld op 3,3%.

Ja, de andere bedragen worden ook bij een huurbevriezing aangepast. 
Voor iedere bijdrage die u samen met uw huur betaalt gelden andere regels daardoor gelden er ook verschillende verhogingspercentages:

  • Energieprestatievergoeding (EPV): +3,3%
  • Servicefonds: naar € 6,00 per maand
  • Rioolfonds: naar € 1,21 per maand
  • Garage of parkeerplaats: +3,3%

Gaat de huurbevriezing niet door en wordt uw huurbedrag aangepast? Dan gebeurt dat per 1 juli 2025. Andere huuronderdelen, zoals servicekosten en EPV worden ook per 1 juli aangepast.

Heeft u het financieel moeilijk en verwacht u door deze huuraanpassing uw huur niet te kunnen betalen? We begrijpen dat een huurverhoging, of de onzekerheid hierover grote impact kan hebben. Wij kijken daarom graag samen met u wat de mogelijkheden voor uw situatie zijn. Heeft u vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Door een mogelijke huurverhoging is uw huur te hoog geworden voor huurtoeslag. Maar als u vóór de mogelijke verhoging al huurtoeslag kreeg voor dezelfde woning, blijft u huurtoeslag ontvangen. Dit noemt de Belastingdienst 'verworven recht'. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst.

De prijs voor huurwoningen wordt bepaald op basis van verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld het woningtype, de plek waar de woning staat, wat het energielabel van deze woning is en de kwaliteit van de woning. Via de Huurprijscheck op de website van de Huurcommissie kunt u zelf uitrekenen wat de maximale huurprijs van uw woning mag zijn. Zo weet u zeker dat u niet teveel huur betaalt.

De huurtoeslag compenseert een deel van de huurverhoging. U kunt dit checken via een proefberekening op de site van de Belastingdienst.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Uw buren wonen misschien langer of korter in de woning dan u er woont en hierdoor betaalt u waarschijnlijk ook een andere huur. Wij vragen natuurlijk nooit meer voor een woning, dan dat wij wettelijk mogen vragen;
  • Het is ook afhankelijk van verschillen tussen de woningen: het woningtype, de grootte van de woning en het energielabel (door bijvoorbeeld aangebrachte isolatie). Niet alle kwaliteiten van een woning zijn dus zichtbaar, maar ze hebben wel een effect op de huurprijs.

Wij berekenen de huur altijd volgens de wettelijke regels en vragen nooit meer dan toegestaan.

Sinds 2024 geldt er een nieuwe categorie: middenhuur. Dit is een huurcategorie tussen sociale huur en de vrije sector. Ook voor middenhuur geldt een maximale huurprijs op basis van een puntensysteem. Voor 2025 zijn wij voornemens om voor deze woningen de landelijke richtlijn voor vrije sector woningen van 4,1% huurverhoging te hanteren.

Nee, als uw huur aangepast wordt geven wij dit door. Alleen als uw persoonlijke situatie verandert, moet u dat zelf doorgeven.